Naleśniki bez glutenu

 

Na prośbę moich widzów i czytelników z Instagramu obserwujących moje konto inspirujace_rozmowy_by_m.skiba dzielę się moim autorskim przepisem na 

 

Naleśniki bez glutenu - czyli bezglutenowe naleśniki

 

Powstały one z potrzeby zdrowia, a później udoskonaliłam ten przepis z potrzeby serca.

 

Dlaczego?

 

Ponieważ uwielbiam takie cieniutkie naleśniki i bardzo, bardzo chrupiące. Więc aby jeść to co lubię, a Nie to, co zazwyczaj jadają moi znajomi, czyli takie fajne, pulchniutkie, grubiutkie - potrzebowałam mój przepis autorski doprowadzić niemal do perfekcji.

 

Ale tylko "niemal" :)

 

Wszyscy mówili mi, że Nie da się bez glutenu zrobić takich naleśników jak chcę, bo Nie ma tego kleju, tego glutenowego spoiwa. I wszyscy się mylili, na szczęście :)

 

Dobrze jest czasami nie poddawać się i robić swoje, wbrew wszystkiemu i wbrew wszystkim. Bo jak wiecie, ja przecież codziennie te "niedasie" zamienia na "da się", i tak też było tym razem.

 

W wielu restauracjach podają na śniadania naleśniki bezglutenowe, ale zawierają one głównie mąkę kukurydzianą, są grube, twarde i ociekają tłuszczem. Czyli ani Nie są smaczne ani zdrowe. A wcale tak Nie musi być.

 

Poniżej więc przepis na najbardziej zdrowe naleśniki świata. I bardzo, bardzo smaczne :)

 

 

 Składniki:

 

  • mąka gryczana 2/3 szklanki
  • mąka ryżowa 1/3 szklanki
  • woda
  • szczypta soli
  • mąka ziemniaczana, lub jak ktoś woli - kartoflana 1,5 łyżki (takiej do jedzenia zupy)
  • jedno jajko

 

przydatne elementy, które ja używam to:

  • patelnia
  • łyżka do zupy
  • pojemnik od blendera wysoki (aby podczas mieszania składników Nie wylewały się na zewnątrz)
  • blender z końcówką trzepaczki
  • oliwa

 

Ja mam stalową patelnię, w związku z tym potrzebuję ją bardzo mocno nagrzać, a później nieco ostudzić, aby ciasto Nie przywierało do dna.

 

Od dłuższego czasu Nie używam patelni teflonowych, ponieważ drobne zadrapanie powoduje, że należy wyrzucić ją do kosza. I gdy pozna się zasady funkcjonowania patelni stalowych, to korzystanie z nich jest bardzo wygodne.

 

Sposób przyrządzenia:

 

Podczas gdy patelnia się rozgrzewa, do pojemnika blenderowego wysokiego wsypuję mąkę gryczaną, następnie mąkę ryżową, szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną, wlewam wodę (to robię bardzo na oko) i uruchamiam elektryczną "mieszaczkę". Można wymieszać zwykłą łyżką lub  takimi widełkami ręcznymi, ale elektryczne mieszadełko robi to lepiej.

 

Mąka ziemniaczana bardzo lubi przykleić się po bokach na dnie, al gdy nieco przywrze, wystarczy przemieszać łyżką i jeszcze raz uruchomić mieszadełko elektryczne.

A propos wody, ja dodaję ją wodę na oko widząc, czy ciasto naleśnikowe jest dość luźne czy nie. Jeśli lubię bardziej zbite, grube naleśniki ciasto powinno być mniej lejące.

 

ciasto cienkie czy ciasto puszyste?

 

Ja lubię cieniutkie naleśniki, więc u mnie ciasto jest mocno lejące.

 

Jak już wszystko jest ślicznie wymieszane, wbijam jedno jajko i mieszam całość widelcem.

 

Ot i cała filozofia :)

 

Smażenie naleśników czas zacząć

 

na odpowiednio nagrzaną patelnię wylewam odrobinę oliwy, gdy już rozprowadzi się równomiernie na całej patelni a przy tym podgrzeje, wylewam trochę ciasta i czekam aż rozprowadzi się równomiernie po całej patelni. Gdy odpowiednio lekko się przyrumieni, przekręcam naleśnik na drugą stronę i za chwilę cieniutki i chrupiący zabieram z patelni aby jeszcze ciepły zjeść ze smakiem.

 

Pierwsze 2 naleśniki jem same, lubię słuchać tego chrupania podczas konsumpcji

 

Nadzienie do naleśników

 

a kolejne dwa zjadam z jakimś nadzieniem, za każdym razem innym. Przygotowuję to, co zjadłabym na obiad i zawijam w ciasto. 

 

Proste, prawda?

 

a jakie Ty najczęściej przygotowujesz nadzienie do naleśników?

 

Marlena Skiba

Marlena Skiba

Wieloletni Strateg, Mentor, Ekspert w obszarze rozwoju biznesu, sprzedaży i marketingu, Specjalista w zarządzaniu przedsiębiorstwem i optymalizacji procesów, Mówca Inspirujący. Niestandardowe podejście, pozytywna energia, ponad 20-letnie doświadczenie w twardym biznesie sprawiły, że słowo "Niemożliwe” Nie figuruje w jej słowniku. 

 

Kieruje się w życiu zasadą "Chcieć to Móc"

Baza Wiedzy
Nie przegap żadnego artykułu. Zapisz się.


Doradztwo zawodowe i biznesowe Marlena Skiba

Bądź na bieżąco

Otrzymuj wartościowe artykuły i filmy
raz w tygodniu

Zapisz się na Bazę Wiedzymail

10% rabatu - na kurs on-line "Jak sobie radzić w trudnych sytuacjach?" Zakładka - Sklep

W miejsce Kod rabatowy - wpisz "10%"

Zamknij

Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Marleny Skiba prowadzącej firmę Usługi Doradcze Maria-Magdalena Skiba z siedzibą w Warszawie (02-761), ul. Cypryjska 6/19, drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres e-mail informacji o wydarzeniach, aktualnościach, informacji handlowych.

Więcej informacji znajduje się w Polityce Prywatności.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Marleny Skiba prowadzącej firmę Usługi Doradcze Maria-Magdalena Skiba z siedzibą w Warszawie (02-761), ul. Cypryjska 6/19 informacji handlowych z wykorzystaniem wskazanego przeze mnie numeru telefonu.

Zamknij
Zamknij

Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Marleny Skiba prowadzącej firmę Usługi Doradcze Maria-Magdalena Skiba z siedzibą w Warszawie (02-761), ul. Cypryjska 6/19, drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres e-mail informacji o wydarzeniach, aktualnościach, informacji handlowych.

Więcej informacji znajduje się w Polityce Prywatności.